O Σύλλογος Μεσιτών Χαλκιδικής συμμετείχε, στις 11 Νοεμβρίου 2023, στο forum της Real Estate Expo North 2023 που διοργανώθηκε για δεύτερη χρονιά φέτος στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια της τουριστικής έκθεσης Philoxenia.
Ομιλητές ήταν ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Στιβαχτάρης Γρηγόρης και ο αντιπρόεδρος κ. Καρούλης Κωνσταντίνος οι οποίοι μίλησαν για το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του μεσίτη και παρουσίασαν την έρευνα αγοράς που πραγματοποίησε διαδικτυακά ο σύλλογος στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2023, μεταξύ των 52 ενεργών μελών του.
Ο Γρηγόρης Στιβαχτάρης ανέλυσε τον ρόλο του μεσίτη και το πόσο σημαντικός είναι σε μία αγοραπωλησία. Ο σημερινός μεσίτης δεν υποδεικνύει μόνο ακίνητα, έχει τον ρόλο του σύμβουλου σε αγοραστή και πωλητή. Ο ρόλος του είναι πολυδιάστατος. Χρειάζεται να διαθέτει γνώσεις διαπραγμάτευσης καθώς και νομικές και τεχνικές γνώσεις. Όσον αφορά την αγορά της Χαλκιδικής χαρακτήρισε πολύ ενθαρρυντικό και θετικό το ότι «μία στις τρεις αγοραπωλησίες που γίνονται στην Ελλάδα αφορά τον τουρισμό».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που παρουσίασε ο αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Καρούλης όσον αφορά τον σκοπό της επένδυσης. Το 63% αφορούσε επένδυση σε εξοχικό, το 29,6% σε επενδυτικό ακίνητο και το 7,4% σε 1η κατοικία.
Κυρίαρχη δύναμη στην αγορά ακινήτων, μετά τους Έλληνες που αποτελούν το 22,4% των αγοραστών, ακολουθούν οι Βούλγαροι με 16,5%,και οι Σέρβοι με 15,3%. Το 9,4% αφορά Σκοπιανούς επενδυτές, με το ποσοστό να είναι αντίστοιχο με αυτό των Γερμανών που επιλέγουν να αποκτήσουν ακίνητο στη Χαλκιδική. 7,1% των επενδυτών προέρχονται από το Ισραήλ, 4,7% από την Κεντρική Ευρώπη και 4,7% από τη Ρωσία ποσοστό που μειώθηκε αισθητά σε σχέση με το παρελθόν, λόγω του πολέμου με την Ουκρανία και του εμπάργκο.
Αναφορικά με την κατάσταση στην αγορά ακινήτων, το 45% των ερωτηθέντων απάντησε πως είναι ανοδική, το 35% σταθερή και το 20% καθοδική, ενώ όσον αφορά την τάση των τιμών για τα προς πώληση ακίνητα, το 76,2% μιλά για αύξηση και το 23,8% πιστεύει πως η αγορά είναι σταθερή.
Σε ό,τι αφορά την Golden Visa, για έξι από τα δέκα γραφεία που συμμετείχαν στην έρευνα είναι ανύπαρκτη καθώς δεν πούλησαν κανένα ακίνητο σε πολίτες τρίτων χωρών. Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις το 5% από το 40% των γραφείων που πραγματοποιούν αγοραπωλησίες μέσω του προγράμματος Golden Visa, φαίνεται να είναι άκρως εξειδικευμένο σε αυτό το πεδίο. Συγκεκριμένα τα εν λόγω γραφεία από το σύνολο των ακινήτων που πούλησαν το 50% και πλέον αγοράστηκαν μέσω Golden Visa.
Αν τα ακίνητα χρειάστηκαν παρεμβάσεις, το 26,9% απάντησε πως χρειάστηκε εκτεταμένη ανακαίνιση, το 61, 5% χρειάστηκαν λίγες τεχνικές παρεμβάσεις και μόλις το 11,5% των κατοικιών δεν χρειάστηκε κάποια παρέμβαση.
Αναφορικά με τις τιμές το 50% των ακινήτων που πωλήθηκαν ήταν από 500 έως 1.500 ευρώ το τμ, το 40% από 1.500 έως 2.000 ευρώ και μόλις το 10% πωλήθηκαν από 2.000 έως 2.500 ευρώ ανά τμ.
Τα μέλη του συλλόγου ρωτήθηκαν και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Το ζήτημα της παραμεσιτείας αποτελεί το βασικό πρόβλημα για το 22,4% των συμμετεχόντων στην έρευνα, η τοπική αυτοδιοίκηση για το 16,5%, το Κτηματολόγιο για το 15,3%, τα δασαρχεία για το 9,4%, οι ΔΟΥ για το 9,4%, η Αρχαιολογική Υπηρεσία για το 7,1%, οι δικηγόροι για το 4,7%, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό για τους συμβολαιογράφους.
Στο forum παραβρέθηκαν εκτός άλλων ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κ. Ιωάννης Κουφίδης, η κ. Κορίνα Ζολλα μέλλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου και μέλη του Συλλόγου Μεσιτών Χαλκιδικής.