Εχουν ήδη εκδοθεί 504 άδειες παραμονής σε πολίτες τρίτων χωρών που αγόρασαν κατοικία στη χώρα μας και η ζήτηση αυξάνεται λόγω και των χαμηλών τιμών.
Κύριες εθνικότητες που επιθυμούν να αποκτήσουν άδεια παραμονής μέσω της αγοράς ακινήτου στην Ελλάδα αναδεικνύονται Ρώσοι, Κινέζοι και Αιγύπτιοι και επιλέγουν διαμερίσματα με τιμή 250.000 ευρώ στην Αττική και ειδικά στις παραθαλάσσιες περιοχές και στα ΜεσόγειαΑστικά ακίνητα στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας φαίνεται να κυριαρχούν στις προτιμήσεις των πολιτών τρίτων χωρών που επιθυμούν να αποκτήσουν άδεια παραμονής μέσω της αγοράς ακινήτου στην Ελλάδα. Η Αττική και ειδικά οι παραθαλάσσιες περιοχές και τα Μεσόγεια αναδεικνύονται σε κορυφαίο προορισμό με βάση την εικόνα που διαμορφώνεται από το υπουργείο Εσωτερικών. Από τα πρόσφατα στοιχεία προκύπτει ότι έχουν εκδοθεί 504 άδειες παραμονής, με δεδομένο ότι κάθε ακίνητο μπορεί να δώσει πάνω από μία άδεια. Οι 250 από αυτές είναι στην Αττική (110 στην Παλλήνη, 85 στην Αθήνα και 65 στον Πειραιά), 110 στην Κρήτη (50 στα Χανιά, 15 στο Ηράκλειο, 12 στο Ρέθυμνο και 25 στον Αγιο Νικόλαο), 50 στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, 20 στις Κυκλάδες, 14 στη Ρόδο, 40 στα Ιόνια (κυρίως στην Κέρκυρα) και 20 στην Πελοπόννησο.
Ελκυστική η ισοτιμία
Κύριες εθνικότητες στις συναλλαγές αναδεικνύονται οι Ρώσοι, οι Κινέζοι και οι Αιγύπτιοι.«Γίνονται πράξεις» σημειώνει η υπεύθυνη Market Development της Prime Synergy, εταιρείας real estate που παρέχει υπηρεσίες σχετικές με το πρόγραμμα αδειών παραμονής, κυρία Κατερίνα Κοτοπούλου. Η ίδια προσθέτει ότι «δεν έχει παρατηρηθεί ύφεση στη ζήτηση» σε σχέση με την αστάθεια στη χώρα το τελευταίο διάστημα. Αυτό οφείλεται«κυρίως στην πτώση της τιμής του ευρώ η οποία κάνει πιο ελκυστική την ισοτιμία», καθώς οι περισσότεροι από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές κινούνται με δολάρια.
Οι πελάτες που προσεγγίζουν την εταιρεία είναι κυρίως από τη Μέση Ανατολή, αλλά καταγράφεται ζήτηση από διάφορες εθνικότητες για ακίνητα στην Ελλάδα, όπως Ινδούς, Λιβανέζους, Αφγανούς, Σύρους και Ιορδανούς. Ωστόσο επισημαίνει δυσκολίες έκδοσης της αρχικής θεώρησης εισόδου στη χώρα, κυρίως από το Ιράκ. «Παρατηρείται μεγάλο ενδιαφέρον από Κινέζους, αλλά υπάρχει ανταγωνισμός από άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, οι οποίες υποστηρίζονται πολύ από τις κυβερνήσεις τους στην αγορά της Κίνας» δηλώνει. Παρότι το τίμημα για την απόκτηση ακινήτου στο πρόγραμμα «Χρυσή Διαμονή» της Πορτογαλίας ξεκινά από 500.000 ευρώ, η χώρα προσελκύει επενδυτές γιατί με την άδεια προσφέρει πρόσβαση και στην αγορά εργασίας, κάτι που δεν ισχύει στο ελληνικό πρόγραμμα, εκτός αν πρόκειται για ίδια επιχείρηση.
Το χαμηλότερο ποσό
Το πρόγραμμα της Ελλάδας θεωρείται ανταγωνιστικό καθώς το ποσό εκκίνησης είναι το χαμηλότερο στην Ευρώπη και ο φόρος μεταβίβασης έχει περιοριστεί στο 3,09% αν ο πωλητής είναι ιδιώτης ενώ ο νέος κάτοχος του ακινήτου δεν υποχρεώνεται να μείνει στη χώρα για κάποιο διάστημα.
Ως σήμερα οι περισσότερες συναλλαγές έχουν γίνει σε αστικά ακίνητα. Επίσης έχει αναιρεθεί η αρχική εκτίμηση, συμμετέχοντας σε εκθέσεις της ασιατικής αγοράς, ότι οι κινέζοι πολίτες θα ενδιαφέρονταν κυρίως για παραθεριστικές ή τουριστικές κατοικίες και ιδιαίτερα στη Σαντορίνη. Ως σήμερα η περιοχή όπου γίνονται οι περισσότερες συναλλαγές είναι η Αττική, ενώ τα διαμερίσματα κυριαρχούν στις πωλήσεις. «Υπάρχει ενδιαφέρον και για αυτόνομες κατοικίες, αλλά οι αγοραστές δεν θέλουν να ξεφύγουν από τις 250.000 ευρώ, οπότε αυτές οι τιμές συνήθως αντιστοιχούν σε διαμέρισμα» εξηγεί η κυρία Κοτοπούλου. Απώτερος στόχος, άλλωστε, όπως σημειώνει, είναι η απόκτηση της άδειας παραμονής και όχι το ίδιο το ακίνητο.
Λίγοι είναι οι αγοραστές οι οποίοι φτιάχνουν τα ακίνητα με σκοπό να μείνουν. Οι περισσότεροι θέλουν να έχουν ένα εισόδημα από την εκμίσθωσή τους και να μπορούν να μετακινούνται στην Ευρώπη. Ενα τμήμα της αγοράς επίσης αγοράζει επαγγελματικά ακίνητα και με την άδεια παραμονής ξεκινούν επιχείρηση στην Ελλάδα. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται οι Ινδοί και οι Λιβανέζοι.
Στα κριτήρια των αγοραστών είναι να υπάρχει κοντά αεροδρόμιο, γι' αυτό και προτιμούν την Αθήνα, ενώ εναλλακτικά ακολουθούν η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Κρήτη και η Κέρκυρα. Στη σκέψη επίσης ότι κάποια στιγμή θα χρησιμοποιήσουν το ακίνητο, η Αθήνα τους διευκολύνει σε σχέση με τα σχολεία και τη δουλειά.
Χαλκιδική και Κρήτη
«Από τη Ρωσία δεν έχουν σταματήσει η ζήτηση και τα συμβόλαια» λέει ο πρόεδρος μεσιτών Χαλκιδικής κ. Γρηγόρης Στιβαχτάρης, «αν και έχουν περιοριστεί τελευταία». Ωστόσο οι Ρώσοι κάνουν αγορές ακινήτων άνω των 250.000 ευρώ, αφού από τα Βαλκάνια αυτές κυμαίνονται μεταξύ 30.000 και 100.000 ευρώ. Ομως «τα Βαλκάνια κρατάνε την αγορά των ακινήτων αυτή τη στιγμή» τονίζει. «Λίγοι εκμεταλλεύτηκαν αυτό το προνόμιο» στην περιοχή, υποστηρίζει αναφερόμενος στο πρόγραμμα, κάτι που αποδίδει στην «αστάθεια» και στους φόρους. «Η μοναδικότητα της περιοχής τούς ελκύει στη Χαλκιδική». Οι περισσότεροι από τους αγοραστές «δαπανούν 15%-30% της αξίας του ακινήτου για να το διαμορφώσουν. Ηταν αυτοί που έκαναν διακοπές στη Χαλκιδική για πάνω από μία δεκαετία και τώρα αποφασίζουν να αποκτήσουν δική τους κατοικία» λέει. Και προσθέτει ότι «το 80% των σπιτιών που λανσάρουμε είναι σε συγκροτήματα, ενώ 16% είναι αυτόνομες κατοικίες».Τα περισσότερα συγκροτήματα έχουν άδειες προ του 2006, με την πλειονότητα των σπιτιών να «αλλάζουν από δεύτερα χέρια», καθώς πολλοί Ελληνες «πουλάνε τη δεύτερη κατοικία για να σώσουν την πρώτη». Οι συναλλαγές όμως «θα μπορούσαν να είναι πολύ περισσότερες αν είχαν πέσει οι τιμές» καταλήγει.
«Το real estate είναι τροφοδότης του τουρισμού» τονίζει ο ιδιοκτήτης του Giakoumakis Real Estate στην Κρήτη κ. Μιχάλης Γιακουμάκης. «Ωστόσο το περιβάλλον αυτή τη στιγμή δεν ευνοεί» καθώς «η κρίση υποβόσκει σε όλη την Ευρώπη» από το 2008. Αναφέρεται σε λίγες περιπτώσεις ξένων πολιτών, κυρίως Σύριους, οι οποίοι μπαίνουν στη διαδικασία αγοράς ακινήτου για απόκτηση άδειας παραμονής. «Στην Κρήτη αγοράζουν τα σπίτια για τις διακοπές τους, όχι για τη βίζα» λέει και εξηγεί ότι η ζήτηση προέρχεται από χώρες όπως Βέλγιο, Γαλλία και Αγγλία. Ενδιαφέρον υπάρχει και από τη ρωσική αγορά αλλά με υψηλές απαιτήσεις σε πολύ χαμηλές τιμές λόγω των προβλημάτων. Ο ίδιος προσδοκά στροφή της ζήτησης προς τα συγκροτήματα κατοικιών, που θα προσφέρουν και υπηρεσίες φύλαξης, ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη διεύρυνσης της αγοράς με δημιουργία γηπέδων γκολφ και την προσέλκυση συνταξιούχων από την Ευρώπη.
Εισπράξεις
67 εκατ. ευρώ σε 14 μήνες
Σύμφωνα με τα στοιχεία συγκριτικής έρευνας, την οποία παρουσίασε στα μέσα Οκτωβρίου το Enterprise Greece, τους πρώτους 14 μήνες εφαρμογής του προγράμματος «Αδειες διαμονής πολιτών τρίτων χωρών για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα» και ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2014 εισπράχθηκαν 67 εκατ. ευρώ, με μέσο όρο τα 317.000 ευρώ ανά κατοικία και κύριες χώρες προέλευσης των πολιτών τη Ρωσία (185), την Κίνα (119) και την Αίγυπτο (33). Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ των 436 αδειών παραμονής που είχαν εκδοθεί ως τότε (στη διαδικασία έκδοσης ήταν άλλες 83), 210 ήταν για νέους ιδιοκτήτες και 182 για μέλη των οικογενειών τους, με την αναλογία συμβολαίων - αδειών να είναι 1 προς 1,86.
Στην Ισπανία το ποσό που απαιτείται για αγορά ακινήτου είναι από 500.000 ευρώ και πάνω, από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μέσα σε έναν χρόνο εκδόθηκαν 285 άδειες. Στην Κύπρο το ποσό ξεκινά από τα 300.000 ευρώ. Στην Πορτογαλία υπολογίζεται ότι έχουν εισρεύσει περίπου 1 δισ. ευρώ, κυρίως από Κινέζους, Ρώσους αλλά και Αγκολέζους, με τους πρώτους να αντιπροσωπεύουν πάνω από 80% των 1.526 αδειών διαμονής. Ωστόσο, έπειτα από καταγγελίες για διαφθορά, άσκηση επιρροής και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιβολή αυστηρότερων ελέγχων.
πηγή: tovima.gr 15/03/2015
Έδρα: Πολύγυρος, Χαλκιδική, Τ.Θ. , Τ.Κ. 631 00
Τηλ. (+30).23710.22810
e-mail: info@ktimatomesites-chalkidikis.gr