Εκτιμήσεις ακινήτων και νέα νομοθεσία για τους μεσίτες ακινήτων
(ν.4072/2012)
|
Στο 5-8% ανέρχονται στην Ελλάδα οι αγοροπωλησίες ακινήτων στις οποίες μεσολαβούν επαγγελματίες σύμβουλοι διαχείρισης ακινήτων, ενώ στη Γαλλία το ποσοστό ανέρχεται στο 70-75%(ποσοστό που σε γενικές γραμμές ισχύει και για την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώστις ΗΠΑ το ποσοστό φτάνει στο 95-98%.
Τα παραπάνω συμπεράσματα προέκυψαν στο Διεθνές Συνέδριο που διεξήχθη στο Παρίσι και διοργάνωση η Γαλλική Ομοσπονδία Μεσιτών αυτή την εβδομάδα, στο οποίο συμμετείχαν, εκτός από τους Γάλλους συμβούλους διαχείρισης ακινήτων και μεσίτες από την Ελλάδα, την Τουρκία και την Αμερική.
Στο συνέδριο, στο οποίο την πρώτη μέρα μίλησε και ο Γάλλος Πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, τονίστηκε, μεταξύ άλλων, η ανοδική πορεία που σημειώνουν οι αγοροπωλησίες ακινήτων, η καθιέρωση του ηλεκτρονικού συμβολαίου αγοροπωλησίας, ενώ συζητήθηκε και η προοπτική μείωσης της φορολογίας, ώστε να δοθούν επιπλέον κίνητρα στην κίνηση της κτηματαγοράς. Ακόμη τονίστηκε ότι για το 2014υπεγράφησαν 640.000 συμβόλαια αγοροπωλησιών, το 70-75% πραγματοποιήθηκε με τη διαμεσολάβηση μεσίτη, ενώ υπογραμμίστηκε ότι πάνω από το 90% των ιδιοκτητών εμπιστεύονται το ακίνητό τους σε επαγγελματία σύμβουλο για να πουλήσουν το ακίνητό τους. Τα ποσοστά αυτά είναι πολύ υψηλότερα στις ΗΠΑ, καθώς φτάνουν το 95-98%, ενώ δεν νοείται ο ίδιος μεσίτης να εκπροσωπεί τα συμφέροντα και των δύο συμβαλλομένων (πωλητή-αγοραστή).
Το πρώτο που τόνισε ο κ. Καρούλης είναι ότι στην Ελλάδα οι σύμβουλοι διαχείρισης ακινήτων που έχουν σπουδάσει το αντικείμενο είναι πολύ λίγοι, καθώς οι περισσότεροι μεσίτες ασχολούνται με το επάγγελμα εμπειρικά. Ακόμη υπογράμμισε τη διαφορετική νοοτροπία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τόσο στους μεσίτες όσο και στους ιδιοκτήτες – αγοραστές: Στην Ελλάδα ένας ιδιοκτήτης που θέλει να πουλήσει το ακίνητό του, θα επισκεφθεί κάποιους μεσίτες (οπωσδήποτε παραπάνω από έναν) θα τους αφήσει τα κλειδιά και θα φύγει. Ωστόσο, από αυτό το σημείο αρχίζουν κίνδυνοι, σημειώνει ο κ. Καρούλης, καθώς αυτή η πολλαπλότητα "καίει" τελικά το ακίνητο. Και εξηγεί: «Το ακίνητο πλέον δεν είναι διαχειρίσημο από τον ιδιοκτήτη, καθώς ο κάθε μεσίτης διαμορφώνει ο ίδιος την τιμή, πολλές φορές χωρίς καν να το γνωρίζει και να το εγκρίνει ο ιδιοκτήτης. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο ακίνητο να εμφανίζεται με διαφορετικές τιμές». Παράλληλα ο κ. Καρούλης επεσήμανε ότι η τιμή, ο χρόνος και το πλάνο προώθησης είναι αλληλένδετα στοιχεία για την πώληση ενός ακινήτου, ενώ παράλληλαεπηρεάζουν τους παραπάνω παράγοντες και οι γενικότερες πολιτικο-οικονομικές συνθήκες.
«Γι’ αυτό απαιτείται αλλαγή στη νοοτροπία μας. Οι μεσίτες να ασχολούνται, να συζητάν και να εξηγούν στον πελάτη όλες τις παραμέτρους και ο ιδιοκτήτης να κάνει καλή έρευνα αγοράς, για να προασπίσει τα συμφέροντά του», κατέληξε ο κ. Καρούλης.